prof. dr hab. inż. Marcin Bizukojć

WYKŁAD PLENARNY

Wpływ obecności konkurencyjnego mikroorganizmu na metabolizm wtórny grzybów strzępkowych w hodowlach bioreaktorowych

Politechnika Łódzka

Marcin Bizukojć ukończył w 1998 roku Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej. W 2008 roku odbył staż podoktorski na Politechnice w Hamburgu. W 2019 roku uzyskał tytuł profesora, a od stycznia 2024 roku jest kierownikiem Katedry Inżynierii Bioprocesowej tegoż Wydziału. Na początku swojej kariery naukowej zajmował się przede wszystkim grzybami strzępkowymi rodzaju Aspergillus i produkcją przez nie metabolitów pierwotnych (kwas cytrynowy) i wtórnych (lowastatyna). Po 2010 roku stworzył pierwszy w Polsce zespół zajmujący się nowatorskimi metodami hodowli grzybów strzępkowych z wykorzystaniem technik inżynierii morfologicznej, przede wszystkim hodowlami z dodatkiem mikrocząstek mineralnych w celu sterowania rozwojem morfologicznym mikroorganizmu, co prowadzi do intensyfikacji produkcji pożądanych metabolitów. W ostatnich latach obiektem zainteresowań były kokultury grzybów strzępkowych z innymi grzybami strzępkowymi i promieniowcami, w których dzięki konkurencji dwóch różnych gatunków może dochodzić do zmian repertuaru metabolicznego hodowanych mikroorganizmów.