prof. dr hab. Joanna Kruszewska

REFERAT ZAPROSZONY

Grzyby, złoty środek na problemy zielonego środowiska

Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa

Prof. dr hab. Joanna Kruszewska ukończyła Wydział Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. Przez trzy lata uczyła studentów Farmacji podstaw biochemii. Następnie przeniosła się do Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN gdzie zdobywała kolejne stopnie naukowe. W 2012r uzyskała tytuł profesora. Pani prof. jest Członkiem Komitetu Biologii Molekularnej Komórki PAN, Przewodniczącą Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Biochemicznego, Członkiem Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, Wice-przewodnicząca Rady Naukowej IBB PAN prowadzi także swoją grupę badawczą Pracownię Biologii Grzybów IBB PAN. Jej zainteresowania to genetyczne modyfikacje grzybów i ich wykorzystanie w biotechnologii i biokontroli oraz molekularne regulacje syntezy wielocukrów w komórkach drożdży w tym Candida albicans ze szczególnym uwzględnieniem wpływu zmian genetycznych na procesy patogenności Candida. Prowadzi także badania nad technologią ekonomicznego i ekologicznego zagospodarowania odpadów z wykorzystaniem grzybów strzępkowych oraz praktycznym wykorzystaniem grzybów ze środowisk naturalnych w tym grzybów Antarktycznych. Za badania w dziedzinie biotechnologii z wykorzystaniem grzybów w 2021r otrzymała Nagrodę Ministra Edukacji i Nauki za znaczące osiągnięcia w zakresie działalności wdrożeniowej.